Openbaar onderzoek voorlopige aanduiding van het watergevoelig openruimtegebied ‘Leemputten’

De Vlaamse Regering last een openbaar onderzoek in naar de voorlopige aanduiding van het gebied ‘Leemputten’ als watergevoelig openruimtegebied. Het besluit wordt samen met het ontwerp van plan-MER onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Het aan te duiden gebied ‘Leemputten’, volledig onbebouwd, bestaat bijna volledig uit akker- en weilanden en een enkel bebost perceel. Het gebied is gelegen in woonuitbreidingsgebied volgens het gewestplan. Het verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek zou leiden tot het vergroten van overstromingsrisico’s op andere plaatsen. Met het oog op de bescherming van de belangen van het watersysteem in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) een procedure ingeschreven om “watergevoelige openruimtegebieden” of WORG’s aan te duiden.

In de VCRO zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald zodat de vrijwaring als onbebouwd gebied is gegarandeerd en het gebied kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. Na de voorlopige vaststelling door de Vlaamse Regering wordt een openbaar onderzoek georganiseerd over de voorlopige aanduiding van het WORG ‘Leemputten’ in Berlaar.

Openbaar onderzoek

De voorlopige aanduiding wordt onderworpen aan een openbaar onderzoek van 60 dagen met onder meer een ter inzage legging in de betrokken gemeente Berlaar. Bij de gemeente Berlaar, de Gecoro van Berlaar, de provincie Antwerpen en de bevoegde waterbeheerders wordt advies ingewonnen.

De eigenaars van de percelen die geheel of gedeeltelijk binnen de voorlopige aanduiding liggen worden per brief geïnformeerd over de voorlopige aanduiding en over het openbaar onderzoek. De CIW organiseert tijdens de eerste helft van het openbaar onderzoek in elke betrokken provincie ten minste één informatie- en inspraakvergadering. Hierbij zal telkens aangegeven worden dat getroffen eigenaars conform de bepalingen van de VCRO art. 5.6.8 in aanmerking kunnen komen voor een compenserende vergoeding volgens de bepalingen van het Instrumentendecreet.

Na het einde van het openbaar onderzoek formuleert de CIW op basis van de ontvangen adviezen en reacties en, in voorkomend geval, rekening houdend met het goedgekeurde plan-MER, een voorstel tot definitieve aanduiding op basis van de criteria, vermeld in artikel 5.6.8, § 1, tweede lid, van de VCRO. Daarna duidt de Vlaamse Regering de watergevoelige openruimtegebieden definitief aan.

De beslissing van de Vlmaase Regering wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, op de websites van het Vlaamse departement Omgeving en de CIW en per brief meegedeeld aan de eigenaars van de percelen die geheel of gedeeltelijk binnen de definitieve aanduiding liggen.

Documenten

 

Gepubliceerd op 08/01/2024