Laat je buurt niet achter met een kater

Net als in elke gemeente leven er ook in Berlaar zwerfkatten. Dat zijn katten zonder baasje die zich vrij verplaatsen en voortplanten op voornamelijk openbare plaatsen. Ze leiden een leven vol gevaar, honger en dorst en kampen met allerlei ziekten. Om al dat dierenleed en overlast voor de bevolking te vermijden, werkte het lokaal bestuur in samenwerking met enkele vrijwilligers en dierenartsen een zwerfkattenproject uit.

Zwerfkatten of wilde katten zijn vaak nakomelingen van onze eigen huispoezen. Eén van de belangrijkste maatregelen in de bestrijding van een overpopulatie aan zwerfkatten is dan ook de sterilisatie van onze eigen katten. Zo hebben ze ook minder risico op besmettelijke ziekten en gaan gecastreerde katers ook minder zwerven.

Om de zwerfkattenpopulatie verder te beheersen voorziet het lokaal bestuur een financiële en organisatorische ondersteuning aan vrijwilligers.

Stel je een probleem met zwerfkatten vast in je buurt?
Dan kan je dit via www.berlaar.be/webloket melden aan het lokaal bestuur. Hoe sneller we het probleem kunnen aanpakken, hoe beter. Ook wanneer je twijfelt, kan je dus gerust een melding doen. De vrijwilligers kunnen altijd een keer ter plaatse komen om de situatie te beoordelen.

Er zijn dan twee mogelijke oplossingen:

  • Een vrijwilliger gaat het zwerfkatje zoeken en vangen. Vervolgens wordt het diertje naar een meewerkende dierenarts gebracht voor sterilisatie. Nadien wordt het teruggezet op de plek waar het gevonden werd.
  • Als vinder van het katje en inwoner van Berlaar kan je aangeven dat je het zwerfkatje wil houden en een warme thuis wil geven. Onze diensten maken dan een attest klaar. Met dat attest kan je één van de meewerkende dierenartsen raadplegen. Het lokaal bestuur zal dan de kosten van sterilisatie dragen.

Vrijwilliger worden?
Heb je een hart voor dieren en wil je graag bijdragen aan dit project door mee te werken als vrijwilliger? Ben je bereid je een paar uurtjes per week in te zetten (je ontvangt een vrijwilligersvergoeding) om katjes op verschillende locaties in Berlaar op te halen en naar de dierenarts te brengen? Laat het weten via www.berlaar.be/vrijwilligerworden!

Lees ook zeker eens het interview met de vrijwilligers van het zwerfkattenproject.

Zie ook

Gepubliceerd op 17/04/2024