'Thuis' op Erfgoeddag 2024

Op zondag 21 april 2024 is het opnieuw tijd voor Erfgoeddag. Met het thema 'Thuis' zoeken we uit wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu. Een dag vol gevoelens, wetenswaardigheden, zintuigelijke ervaringen, ontdekkingen en vragen over uw nabije buurt, verbondenheid, migratie, reizen en nog veel, veel meer! Erfgoeddag is hét moment om ook in Berlaar ons erfgoed in de kijker te plaatsen.

Iedereen thuis in Berlaar

Wat maakt dat je je ergens thuis voelt? Samen met je familie kokerellen als een zootje ongeregeld en daarna rumoerig tafelen en keuvelen. Eten staat gelijk aan verbondenheid, warmte, gezelligheid, vreugde, connectie.

Ook voor mensen die moeten vluchten uit hun land blijft die culinaire link met hun thuis betekenisvol. Daarom geven we dit universeel gegeven graag extra aandacht tijdens de Erfgoeddag. Dan kan je diverse hapjes komen proeven, gemaakt door bewoners van het Rode Kruisopvangcentrum in Berlaar. Hun originele recepten en menu’s staan centraal, ook in de bijhorende tentoonstelling rond het thema ‘thuis’.

Voel je thuis in zaal Berkenhof op zondag 21 april tussen 13 en 17 uur!

-----------------------------------------------------------------------------------

Heerlijk erfgoed: 100 jaar feestmenu's

De Belg, en ook de Berlaarnaar, is een echte Bourgondiër. Bij geboorten, communies, huwelijken, verjaardagen, vertrek of thuiskomst en herdenkingen schuiven we graag de voeten onder tafel en wordt er feestelijk gegeten. Op 13, 14, 20 en 21 april schotelt ‘t Dolhuis je graag een tentoonstelling over 100 jaar feestmenu’s voor.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog zorgden de meeste mensen zelf voor een feest, thuis in de gezellige huiskamer. Soms krap, soms kookten de mensen zelf en soms huurden ze iemand in om moeder ook mee te laten genieten. De ingehuurde kok of kokkin bracht dan enkele
helpers mee om op te dienen en af te wassen, zo was het voor iedereen feest. Een communie, een huwelijk, een jubileum of een eerste misviering waren de voornaamste gelegenheden om te feesten. Sporadisch was het feest bij een doop of een verloving, maar dat was zeker niet altijd het geval.

Na verloop van tijd werd feesten nog meer feest. Handgeschreven menu’s werden vervangen door drukwerk. En als het wat meer mocht kosten, was dat met een gouden opdruk. Aan de maaltijd werd een extra gang toegevoegd, af en toe zelfs meerdere. Uitgelezen stukken vlees en vis vormen de hoofdschotels. Met daarnaast een exotisch stukje fruit. Over de loop van honderd jaar feest zien we een grote variatie van soepen, voorgerechten, tussengerechten, hoofdschotels en nagerechten. Ook de grafische inhoud van de menu’s biedt ons een rijke verscheidenheid van stijlen en vormen.

De tentoonstelling ‘Heerlijk Erfgoed’ zal je niet op je honger laten zitten. Ook letterlijk niet, want een zevengangenmenu is dan wel niet haalbaar, maar een ruime keuze aan verse zelfgemaakte nagerechten wordt wel voorzien.

Welkom in het Dolhuis voor Heerlijk Erfgoed op 13, 14, 20 en 21 april van 14 tot 18 uur, Legrellestraat 39, 2590 Berlaar. Je vindt het gebouw in de tuin van het woonzorgcentrum. De toegang is gratis!

-----------------------------------------------------------------------------------

Ook de Sint-Pieterskerk is open, daar vertellen we het verhaal van Petrus

Op zondag 21 april vertellen we in de Sint-Pieterskerk wie Petrus is. Vanaf 14 uur neemt Jan Defauw je mee op ontdekkingstocht door het verhaal van Petrus, door de kerk.

Tot 17 uur vinden er in kleine groepjes zulke rondleidingen plaats.

Gepubliceerd op 26/02/2024