Eén boom per Berlaarnaar: 11 247 nieuwe bomen sinds 2019

Met de campagne ‘Bloeiend Berlaar’ willen we onze gemeente groen en landelijk houden. In 2019 engageerden we ons daarom om tegen het einde van 2024 11 500 nieuwe bomen in onze gemeente aan te planten. Dat aantal is intussen bijna in zicht, maar omdat ook het inwonersaantal gestegen is, proberen we ook het aantal bomen nog te verhogen.

Sinds 2019 proberen we via diverse acties het belang van bomen en hagen in onze gemeente in de kijker te zetten. We engageerden ons als lokaal bestuur om minstens 11 500 nieuwe bomen in onze gemeente te zien verschijnen tegen 2025. Met 11 247 nieuw aangeplante boompjes is dat totaal intussen erg dichtbij.

De nieuwe boompjes zijn onder meer het resultaat van plantacties van het lokaal bestuur, maar ook van inwoners die via de Behaag het Landschap-actie hun boompje bijdroegen, bosuitbreidingen in samenwerking met Bosgroep Antwerpse Gordel en projecten in samenwerking met Natuurpunt.

 

                                             

In 2022 werd zo nog een uitbreiding op het perceel tegenover het geboortebos in de Legrellestraat gerealiseerd. Er werden toen 825 boompjes geplant. En ook in het park ‘Den hof van de Pastoor’ en enkele recente verkavelingen kwamen er extra bomen. Begin maart werden er verder 2890 boompjes voorzien op een perceel tussen Valkenhof en de hondenweide. Natuurpunt deed dan weer een bosaanplant in de Vallei van de Grote Nete waar er 1150 bomen geplaatst werden.

Om aan meer dan 12 000 nieuwe bomen te geraken, staat er in het najaar onder meer nog een aanplant op een perceel in de Merelstraat, met aansluiting naar de hondenweide en Ebroek op de planning. Daar komen er nog meer dan 1000 bomen bij. Ook een nieuwe Bloeiend
Berlaar-actie staat dit najaar nog op het programma.

Registreer je eigen acties via Groenblauwpeil
Heb je het afgelopen jaar in je tuin een boom of haag geplant? Misschien wipte je wel enkele tegels en hielp je mee met ontharden? Of zorgde je voor extra hemelwateropvang door een regenpijp af te koppelen van de riolering naar een regenton, wadi of vijver in je tuin? Denk eraan om dit even in te geven in het groenblauwpeil zodat jouw inspanning rechtstreeks meetelt voor de Berlaarse klimaatdoelstellingen. Je kan je eigen acties registreren via groenblauwpeil.be.

Gepubliceerd op 17/04/2024