Vlaamse primeur voor Berlaar-Heikant

Op 4 oktober verliep de afvalinzameling in Berlaar-Heikant net iets anders. IVAREM maakte er voor het eerst gebruik van een nieuwe inzamelwagen met zijlader. Meteen een Vlaamse primeur voor Heikant, want Berlaar is de allereerste gemeente waar deze wagen wordt ingezet.

De zijlader wordt al enige tijd gebruikt in Nederland en Duitsland, maar was nog onbekend in Vlaanderen. IVAREM brengt hier nu verandering in.

In mei 2016 werden er reeds testen uitgevoerd met het nieuw type inzamelvoertuig. De zijlader heeft een automatisch grijpsysteem voor DIFTAR-containers dat bediend wordt vanuit de cabine. De zijlader zorgt er zo voor dat de ophaling sneller en dus efficiënter kan gebeuren. Daarnaast maakt hij het werk voor de ophalers minder zwaar, maakt hij minder lawaai en is hij minder vervuilend.

Uiteraard zijn er een aantal randvoorwaarden waaraan moet voldaan worden om dit nieuwe type voertuig te kunnen inzetten. Er mogen geen wagens geparkeerd staan voor de containers, de afstand tussen de rijweg en de container mag niet te groot zijn, er mogen geen obstakels zijn voor de hefbeweging (zoals bijvoorbeeld laaghangende takken), … Dit betekent dat niet het hele grondgebied van een gemeente in aanmerking komt. Na de testen bleek dat Berlaar-Heikant geschikt was voor een inzamelronde met de zijlader. In totaal zal de zijlader er de DIFTAR-containers van 1 200 gezinnen ledigen.

Zie ook

Gepubliceerd op 13/10/2016