Resultaten Gemeente-Stadsmonitor: fijn wonen in buurt en Berlaar!

Met de Gemeente-Stadsmonitor peilt de Vlaamse overheid om de drie jaar naar de mening van de burger over allerlei lokale beleidsthema's, gaande van armoede tot wonen en van verkeer tot diversiteit. In september en oktober 2020 vulden 150 000 inwoners over heel Vlaanderen deze vragenlijst in.

Net als vele gemeenten kijkt het lokaal bestuur van Berlaar steeds uit naar de resultaten. Die bieden namelijk waardevolle informatie over hoe onze inwoners bepaalde zaken in onze gemeente ervaren. Daar kunnen we mee aan de slag om het beleid verder te evalueren en bij te sturen.

Inwoners kunnen de resultaten via de link onderaan zelf raadplegen, maar we raken alvast enkele thema's aan.

Fijn wonen in buurt en Berlaar

In heel Vlaanderen gaf 90% aan graag in de eigen gemeente te wonen. Dat is in Berlaar niet anders, met 93% scoren we daar lichtjes beter dan het Vlaams gewest. Dat fijn gevoel vertaalt zich verder ook op buurtniveau: 85% is tevreden over de eigen Berlaarse buurt (in het Vlaams gewest is dat 80%).

De tevredenheid over Berlaar is onder meer te wijten aan de voorzieningen waarop inwoners een beroep kunnen doen. Zo is 80% procent tevreden over de kinderopvang in de buurt (t.o.v. 68% in Vlaams gewest), 94% over de onderwijsvoorzieningen (t.o.v. 88% in Vlaams gewest), 94% over de huisvuilvoorzieningen (t.o.v. 82% in Vlaams gewest) en 70% over de shopping- en winkelvoorzieningen (t.o.v. 63% in Vlaams gewest).

De Berlaarnaar is verder een gezellig, sociaal peroon. Hij is dan ook tevreden over zijn contact in de buurt (85%) en neemt graag deel aan het verenigingsleven (64%). Dat resulteert allemaal in één van de belangrijkste cijfers: 85% geeft aan zich gelukkig te voelen.

Werking van het lokaal bestuur

De bevraging peilde ook naar een aantal indicatoren van de dienstverlening van het lokaal bestuur. De digitale dienstverlening, die we pas net voor en tijdens corona verder konden uitbouwen, scoorde met 64% nog iets lager dan het Vlaams gewest (69%), maar bij de algemene tevredenheid over onze loketvoorzieningen doen we het zeker even goed (71%).

Er is ook waardering over de inspanningen die het bestuur levert op vlak van communicatie. Dat doet ons plezier, al engageren we ons ervoor om dit steeds verder te blijven verbeteren. De inwoners voelen zich in het algemeen voldoende geïnformeerd en zijn tevreden over de communicatie van het gemeentebestuur. Met respectievelijk 63% en 62% scoren we daarmee niet alleen beter dan het Vlaams gewest (57% en 56%), maar halen we ook de beste score in onze regio (t.o.v. alle rechtstreekse buurgemeenten).

Tot slot gaf 39% aan zich voldoende geconsulteerd te voelen. Dat ligt iets hoger dan bij het Vlaams gewest (37%) en sterkt ons vooral in het vertrouwen dat we de goede weg zijn opgegaan. Het lokaal bestuur zette het afgelopen jaar al in op burgerparticipatie (bv. heraanleg marktomgeving) en wil dit de komende jaren verder blijven uitbouwen.

Aandachtspunten

Uit de resultaten kunnen we ook een aantal belangrijke aandachtspunten afleiden. Als lokaal bestuur willen we de komende jaren werk maken van betere, veiligere en nieuwe fietspaden. En die wens komt ook naar voren uit de bevraging: 37% van de ondervraagden vindt dat er voldoende fietspaden zijn (t.o.v. 45% in het Vlaams gewest) en 33% geeft aan dat je in Berlaar veilig kan fietsen (t.o.v. 43% in het Vlaams gewest). 

Als een landelijke gemeente willen we ook op het vlak van groenvoorzieningen stappen blijven zetten. De campagne Bloeiend Berlaar en de recente bloemenpracht die je in Berlaar kon waarnemen zijn daar enkele voorbeelden van. In Berlaar gaf 63% aan tevreden te zijn over natuur en groenvoorzieningen (t.o.v. 78% in Vlaams gewest).

Onze inwoners zijn tevreden over de bibliotheek (89% t.o.v. 85% Vlaams gewest), maar voor het overige scoren onze culturele voorzieningen erg mager (26% t.o.v. 64% Vlaams gewest). Met de vooruitzichten van een tot multifunctionele zaal getransformeerde kerk in de Misstraat en een gerenoveerd project in de oude cinemazaal Rex hopen we het aanbod in de eigen gemeente de komende jaren alleszins te verhogen. Als lokaal bestuur proberen we ook steeds te luisteren naar nieuwe culturele initiatieven om ze ondersteuning te bieden waar het kan.

Meer weten?

Gemeente- en Stadsmonitor

Gepubliceerd op 22/06/2021