Reistoelating gaat digitaal!

Bij schooluitstappen naar het buitenland moet je jouw minderjarige kinderen vaak een reistoelating meegeven. Dat is een document waarmee je als ouder toestemming geeft om je kind alleen of in het gezelschap van andere personen dan de ouder naar het buitenland te laten reizen. Dat document kan je voortaan rechtstreeks van bij je thuis, via het webloket, aanvragen.

Voor een reistoelating voor minderjarigen moest je tot voor kort noodgedwongen ook naar het gemeentehuis reizen. Daar werd je handtekening gewettigd door een medewerker, waardoor de toelating rechtsgeldig werd.

Vanaf april 2023 kan je je die verplaatsing naar het gemeentehuis besparen, want de reistoelating kan voortaan rechtstreeks aangevraagd worden via het webloket. Je ontvangt de toelating dan via een link in je mailbox.

Hoe vraag je de reistoelating aan?

Surf naar www.berlaar.be/webloket, kies voor ‘Kinderen’ en vervolgens ‘Reistoelating’. Meld je aan met je elektronische identiteitskaart of Itsme en vul de aanvraag in. Als je aangemeld bent, de ouderlijke macht bezit over de minderjarige waarvoor je het document aanvraagt en het kind inwoner is van onze gemeente wordt je aanvraag automatisch verwerkt. Je kan de reistoelating dan meteen digitaal ondertekenen met je eID. Na de ondertekening ontvang je een e-mail met de link naar het document. Je kan het bestand dan digitaal bewaren of afdrukken. Een tussenkomst van een medewerker in het gemeentehuis is niet langer nodig.

Ook poliovaccinatie mogelijk via webloket

Ook de melding van de poliovaccinatie van je kind kan je sinds vorige maand rechtstreeks via het webloket doorgeven.

Gepubliceerd op 25/04/2023