Nieuws - meest bekeken

Wat?

De mantelzorgpremie van het OCMW is een financiële toelage voor personen die zorgen voor een inwonende hulpbehoevende.
De mantelzorgpremie voor de verzorging van één persoon bedraagt 35 euro per maand. Voor de verzorging van twee personen bedraagt deze premie 70 euro per maand.

Voor wie?

Er dient aan verschillende voorwaarden te worden voldaan:

In het hele land is de besmettingsgraad van het coronavirus momenteel zorgwekkend. De federale regering nam intussen een aantal maatregelen om de curve opnieuw af te vlakken. We zullen daarbij meer dan ooit beroep moeten doen op ons verantwoordelijkheidsgevoel en onze burgerzin. Verhoogde waakzaamheid is opnieuw een kernbegrip.

Door de maatregelen hopen we een volledige lockdown te kunnen vermijden, maar ook de huidige regels hebben al een grote impact op ons dagdagelijkse leven. 

Bij het Vlaams Woningfonds kan je terecht voor een bijzondere sociale lening. Dat is een goedkoop woonkrediet voor de aankoop of het behoud van een woning/appartement, eventueel gecombineerd met werken of voor werken aan woning/appartement.

Om een woonkrediet te krijgen, moet aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Deze zijn onder meer je inkomen en de verkoopwaarde van de woning. Uiteraard moet je ook voldoende vermogend zijn om het woonkrediet te kunnen afbetalen en mag je nog geen eigendom bezitten.

De belangrijkste troeven van een Woningfondskrediet zijn:

Soms is het moeilijk om de verwarmingsfactuur te betalen. De prijzen blijven maar stijgen. Verwarm je jouw woning met mazout of bulkpropaangas? Dan kan het Sociaal Verwarmingsfonds jou misschien helpen met een verwarmingstoelage!

Wat?

Het Sociaal Verwarmingsfonds kan voor een deel tussenkomen in de betaling van de verwarmingsfactuur van personen die zich in een moeilijke situatie bevinden. Zo kunnen sommige mensen, afhankelijk van bepaalde voorwaarden, beroep doen op een toelage om de verwarmingsfactuur te betalen.

Voor wie?

Eén op de vijf Belgen leeft in armoede of loopt het risico in armoede terecht te komen. Bij alleenstaande ouders is dat zelfs één op twee. Daarom is er het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. Hier kan een gezin op jaarbasis gemiddeld 500 euro besparen op de energiefactuur.

Wat?

Warme dagen, we verlangen er met zijn allen elk jaar opnieuw naar. Maar dat lekkere weer heeft soms minder prettige gevolgen, want elk jaar sterven nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Bereid je daarom goed voor en breng tijdens deze periode een extra bezoekje aan alleenwonende ouderen of chronisch zieken. 

De wilsverklaring euthanasie, waarmee je vooraf kan aangeven dat je euthanasie wenst ingeval van een onomkeerbare coma, wordt vanaf 3 april 2020 onbeperkt geldig. Voordien moest je de wilsverklaring om de vijf jaar vernieuwen.

Om valincidenten te voorkomen is bewegen erg belangrijk. Zeker voor ouderen is het van vitaal belang om gezond en sterk te blijven. Logo Mechelen wil aan de hand van enkele nuttige tips ouderen stimuleren om te (blijven) bewegen. Hieronder vind je verschillende beweegtips die ouderen zelfstandig thuis kunnen uitvoeren.

Tips valpreventie

Meer weten?

www.logomechelen.be

Op 1 juli 2023 gaat voor de gemeenten Berlaar, Heist-op-den-Berg, Nijlen en Putte woonmaatschappij Woonschakel Berg & Nete (WS BEN) van start. Woonschakel Berg & Nete is ontstaan uit een fusie van sociale huisvestingsmaatschappij “Maatschappij voor de Huisvesting van het kanton Heist o/d Berg” (HKH) en het sociaal verhuurkantoor “SVK Onderdak”.

Sinds januari 2023 werkt buurtwerker Heidi verder aan het project Beregoede zorg Berlaar. Eén van de initiatieven in dat project is de organisatie van buurtbabbels.

Beregoede zorg Berlaar wil buren opnieuw met elkaar verbinden en zet met Zorgzame Buurten daarom in op ontmoetingen tussen buren.