Nieuws - meest bediscussieerd

Voortaan is jouw ‘Mijn Burgerprofiel’ toegankelijk via de gemeentelijke website. 'Mijn Burgerprofiel' is een online profielpagina waar je heel wat dossiers, documenten en gegevens over jezelf van de Vlaamse, Federale en gemeentelijke overheid vindt. Altijd beschikbaar wanneer je ze nodig hebt.

Soms is het moeilijk om de verwarmingsfactuur te betalen. De prijzen blijven maar stijgen. Verwarm je jouw woning met mazout of bulkpropaangas? Dan kan het Sociaal Verwarmingsfonds jou misschien helpen met een verwarmingstoelage!

Wat?

Het Sociaal Verwarmingsfonds kan voor een deel tussenkomen in de betaling van de verwarmingsfactuur van personen die zich in een moeilijke situatie bevinden. Zo kunnen sommige mensen, afhankelijk van bepaalde voorwaarden, beroep doen op een toelage om de verwarmingsfactuur te betalen.

Voor wie?

Wil je mee nadenken over de toekomst van de bib? Een impact hebben op het beleid en meewerken aan de ontwikkeling van de bibliotheek? Kom dan naar de open beheerraad op zaterdag 24 februari.

De bibliotheek is al lang niet meer alleen maar de plaats waar je een boek kan ontlenen. De bibliotheek organiseert ook lezingen en cursussen, kinderen kunnen er naar verhaaltjes komen luisteren, en je kan er ook gewoon komen om mensen te ontmoeten.

Maar waar moet het in de toekomst met de bibliotheek naartoe? Waar moeten we als bib meer op inzetten?

Onze inwoners konden er al even een frisse neus nemen, maar op zaterdag 28 augustus verklaarde het lokaal bestuur het nieuwe openbaar park Berlaarhof ook officieel voor geopend. Het park werd aangelegd met de hulp van Kempens Landschape en provincie Antwerpen.

In 2018 kocht het lokaal bestuur van Berlaar het kasteel Berlaarhof en de achterliggende tuin aan. Het kasteel werd gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw, maar kreeg de huidige vorm in 1901.

De gemeente Berlaar zet zich al jarenlang in om het aantal zwerfkatjes in de gemeente te beperken door middel van het zwerfkattenproject, waarbij de nadruk gelegd wordt op sterilisatie/castratie. Dit project wordt gedragen door vrijwilligers (kattenvangers) en gebeurt in samenwerking met twee dierenartsen van Berlaar. 

 

Hoe werkt het?

De gloednieuwe KMO-zone De Hutten langs de Aarschotsebaan (N10) in Berlaar krijgt verder vorm. Tijdens een informatieavond op dinsdag 30 april willen het lokaal bestuur en ontwikkelaar IGEMO geïnteresseerde ondernemers informeren en de mogelijkheid bieden zich kandidaat te stellen voor een plek dat volop rekening houdt met uitdagingen rond duurzaamheid en mobiliteit. Kortom, een KMO-zone én ondernemers klaar voor een mooie toekomst.

‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven, helpt mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actiever leven. Hoe? Met professionele coaching en een beweegplan op maat.

Draag jij je buurt een warm hart toe? Wens je deel uit te maken van een bestaand BIN netwerk of mee aan de kar te trekken om een nieuwe BIN op te richten?

BIN staat voor BuurtInformatieNetwerk, een platform van buurtbewoners in samenwerking met de lokale politie binnen een bepaald gebied. Ze houden elkaar op de hoogte van wat er in de buurt gebeurt. BIN is echter geen burgerwacht en voert geen patrouilles uit.

Meer en meer kinderen kampen met een leerachterstand. Daarom organiseert het lokaal bestuur in samenwerking met LDC Balderhuys huiswerkbegeleiding.

Stichting Kempens Landschap start met de volgende fase van de opwaardering van het park Berlaarhof. Eind augustus vindt er een slibruiming plaats, dat is nodig om verzanding van de vijver tegen te gaan. Ook de brug die de geplande nieuwe doorgang van het park met de Pastorijstraat verbindt wordt vernieuwd.