Lagereschoolkinderen breiden Heldenbos tussen Ebroek en Merelstraat uit

Het Berlaarse Heldenbos tussen Ebroek en Merelstraat kreeg vandaag een uitbreiding van 250 inheemse boompjes. Leerlingen van gemeentelijke basisschool De Stap gingen er onder begeleiding van Bosgroep Antwerpse Gordel aan de slag met zomereiken, winterlindes en struiken. Het uitgebreide bos krijgt vervolgens ook een extra toegang via de Merelstraat.

In 2021 werd er al 0,557 hectare bos geplant op een terrein aan Ebroek. Dat terrein werd aangekocht met een aankoopsubsidie voor bebossing, het hele project kan rekenen op een bebossingssubsidie van Natuur en Bos. Het nieuwe bos kreeg de naam Heldenbos en werd een groeiend eerbetoon als blijvend, levendig symbool voor de coronahelden van de zorgsector. Met ook een poel, een vlonderpad, ruimte voor vogelbosjes, een hondenlosloopzone en een bloemenweide investeerde het lokaal bestuur er verder in een groenbelevingsgebied.

Op die manier ontstaat er een mooie, gevarieerde bosrand met bloesems in de lente, vruchten in de zomer en noten in de herfst. Als lokaal bestuur zetten we in op een Bloeiend Berlaar. Met die campagne willen we

 onder meer 1 boom per Berlaarnaar planten. Bomen zetten CO2 om in zuurstof en halen fijn stof uit de lucht. Bomen en bossen zijn daardoor een belangrijk instrument in de strijd tegen de klimaatverandering. Samen met Bosgroep Antwerpse Gordel zorgen de leerlingen van gemeentelijke basisschool De Stap ervoor dat er in Berlaar weeral 250 bomen bij komen.

Wie zijn de Antwerpse Bosgroepen?

Het project kan rekenen op ondersteuning van de Bosgroep Antwerpse Gordel. De provincie Antwerpen telt verschillende Bosgroepen. Met de financiële steun van de provincie ondersteunen en adviseren zij boseigenaars bij het duurzaam beheer van hun bos. Elke boseigenaar kan gratis aansluiten bij de Bosgroep. Hij of zij krijgt er advies en informatie bij het bosbeheer en hulp bij de administratie. De Bosgroepen vormen hét aanspreekpunt voor de aanplant van nieuwe bossen en bosuitbreiding, zowel voor privé-eigenaars als lokale besturen. Meer info op www.bosgroep.be

 

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

Gepubliceerd op 25/01/2022