Kennisgeving plan-MER voor het Mest Actie Plan 7

De Vlaamse Landmaatschappij heeft de procedure opgestart voor het opstellen van het plan-MER voor het MAP 7. Het Team Omgevingseffecten verklaarde de kennisgeving van dit dossier volledig op 6 juni 2023. De periode van terinzagelegging van de kennisgeving loopt van 14/06/2023 tot en met 12/08/2023. 

Om het oppervlakte- en grondwater te beschermen tegen nutriëntenverliezen bereidt de Vlaamse overheid het zevende mestactieplan (MAP 7) voor in uitvoering van de Nitraatrichtlijn. Vlaanderen ambieert met MAP 7 de nodige maatregelen te nemen om de nutriëntenverliezen uit land- en tuinbouw te reduceren, en aldus de waterkwaliteit in lijn te brengen met de Europese doelen, zoals voorzien in de Europese wetgeving met name de Nitraatrichtlijn, de Kaderrichtlijn Water en de Drinkwaterrichtlijn en binnen de timing en bepalingen van deze richtlijnen, voor zover landbouw daar verantwoordelijk voor is.

De bevolking kan tot en met 12/08/2023 opmerkingen bezorgen:

Beslissing over de inhoud van het plan-MER

Na de terinzagelegging zal het Team Mer een beslissing nemen over de inhoud van het plan-MER, de bijzondere richtlijnen voor het opstellen van het plan-MER en de opstellers van het plan-MER. Hierbij houden we rekening met de opmerkingen gemaakt door de adviesinstanties, de betrokken provincies, steden en gemeenten en de bevolking.

Op basis van de opgestelde richtlijnen zal de erkende MER-coördinator en het team van medewerkers het ontwerp-MER opstellen. Het ontwerp van plan zal nadien samen met het ontwerp van plan-MER in openbaar onderzoek gaan. Gelijktijdig zullen dan ook alle adviesinstanties opnieuw om advies gevraagd worden.  

Gepubliceerd op 12/06/2023