Hond aan de lijn, ‘t zal wel zijn

De lente is in het land en dan is het, zeker in een landelijke gemeente als de onze, fijn om met je hond te gaan wandelen in de natuur. Net als op de openbare weg moet je ook daar je hond aan de leiband houden. Want hoewel het verleidelijk lijkt om je hond vrij te laten loslopen in bossen en natuurgebieden, kunnen honden op die manier, zeker tijdens het broedseizoen, het leven in die gebieden fel verstoren.

De natuur is voor veel wandelaars de ideale plek om de hond uit te laten. Honden zijn van harte welkom in de natuur, maar enkel aan de leiband. Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren. Gelukkig zijn er voldoende hondenlosloopzones, waar honden naar hartenlust vrij kunnen rondlopen en ravotten zonder leiband. Ook in onze gemeente kan je er één vinden. In sommige omstandigheden zijn honden, zelfs aan de leiband, niet toegelaten. Dat is onder andere het geval in zones waar dieren grazen.

Bescherm de natuur, andere bezoekers en je eigen dier 

Vooral in de lente is de natuur heel kwetsbaar, want dan is het één grote kraamkliniek. Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je broedende vogels, kleine zoogdieren, rustende reeën, ... Rondsnuffelende honden die van het pad gaan, kunnen de dieren in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich uit angst letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Elk jaar sterven verschillende dieren omdat ze (dood)gebeten worden door een loslopende hond. Niet alle schade die een loslopende hond aanricht, is zichtbaar. Het geurspoor dat een hond achterlaat, maakt dieren die er mee in aanraking komen angstig. Wanneer een reekalf in aanraking komt met een hond, bestaat de kans dat het moederdier het jong achterlaat, waardoor het sterft.

Iedereen wil van de natuur genieten, met of zonder hond. Hondeneigenaars gaan er vaak van uit dat hun hond lief en trouw is en geen gevaar of bedreiging vormt. Wellicht is dat in vele gevallen ook zo, maar een dier is nooit 100 % voorspelbaar. Een hond kan schrikken en onverwacht reageren. Voor andere bezoekers en zeker voor kinderen is een vreemde hond, en al zeker een loslopende, vaak best beangstigend.

Een loslopende hond loopt ook zelf gevaar. Hij kan aangevallen worden door een everzwijn of een andere hond. Ook autowegen die langs de rand van het bos liggen kunnen een gevaar vormen. Bovendien vallen loslopende honden die de natuur intrekken vaker ten prooi aan ziektes of andere beestjes, zoals bijvoorbeeld teken.

Meer informatie en handige tips vind je op www.natuurenbos.be/hondenaandeleiband

Foto's: Agentschap voor Natuur en Bos / Ellen van den Bouwhuysen

Gepubliceerd op 19/03/2024