Deputatie verleent omgevingsvergunning voor heraanleg Berlaar-Centrum

Heraanleg Markt - kleine dries

Het lokaal bestuur van Berlaar zette onlangs de officiële handtekening onder de aankoop van de Steylaertssite in het centrum van de gemeente. Op dat perceel zal het bestuur een centrumparking met een 40-tal gratis parkeerplaatsen aanleggen zodat er tijdens en na de heraanleg van de Marktomgeving voldoende parking beschikbaar blijft. Voor de aankoop betaalt het bestuur 2 300 000 euro.

Om de heraanleg van Berlaar-Centrum voor te bereiden, organiseerde Berlaar in het voorjaar van 2021 een burgerbevraging. In een aantal interactieve sessies met inwoners, handelaars, vertegenwoordigers van verenigingen en buurtbewoners ging het bestuur op zoek naar wat de Berlaarnaar van de Marktomgeving verwacht en welke functies daar zeker noodzakelijk zijn. Die verwachtingen werden vervolgens verder afgetoetst met een openbare bevraging voor alle inwoners.

Op basis van alle verzamelde informatie kwamen we tot een ontwerp. Het resultaat beoogt een verkeersveiliger en verkeersleefbaar centrum. Daarbij schakelen we onder meer om naar een systeem van kortparkeren (max. 2 uur) op de Markt en voorzien we op wandelafstand centrumparkings waar je gratis langer kan parkeren.

Het nieuwe hart van Berlaar moet uitnodigen om er te verblijven. Dat doen we onder meer door de bestaande groenstructuur te versterken en in te zetten op een parkfunctie. Maar dat hart moet ook kunnen blijven kloppen. Onze lokale handelaars moeten bereikbaar blijven, hun bezoekers moeten ook ergens hun wagen kunnen parkeren. Daarom leggen we twee centrumparkings aan, achter de gevels, maar grenzend aan de Markt. Daar kan je gratis onbeperkt parkeren. Die centrumparkings moeten er, in combinatie met het kortparkeren op de Markt, voor zorgen dat er voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn.

Aanleg centrumparking achter gemeentehuis en aankoop Steylaertssite

De voorbije jaren maakte het lokaal bestuur werk van die centrumparkings. De oude brandweerkazerne en het voormalige werkliedenmagazijn in de Schoolstraat werden gesloopt. Op die manier kon er een ruime parking achter het huidige gemeentehuis aangelegd worden. Om ervoor te zorgen dat je vervolgens snel op de Markt geraakt, verdween ook het bakkershuisje ter hoogte van Markt 91. Daardoor is er een doorgang voor voetgangers tussen de Markt en de parking mogelijk.

De parking achter het gemeentehuis kan momenteel al volop gebruikt worden. Wie langer dan twee uur wil gaan winkelen op de Markt, kan hier op wandelafstand parkeerplaatsen vinden. In een latere fase krijgt deze parking ook een definitieve aanleg. Die aanleg werd opgenomen in de omgevingsvergunning voor het nieuw administratief centrum.

Het lokaal bestuur zocht verder ook naar een parkeeroplossing aan de oostzijde van de Markt. Daarvoor werd het perceel in de buurt van de Sint-Pieterskerk, waar vroeger de toonzaal van Steylaerts stond, aangekocht. Daar is nu al een voorlopige parking. Omdat die op termijn kon verdwijnen en plaats kon maken voor bouwprojecten, besloot het lokaal bestuur deze site zelf aan te kopen. Er bestaat door de aankoop geen onzekerheid meer over de betrokken parking: ook aan deze zijde van de Markt blijft er een centrumparking met een 40-tal gratis parkeerplaatsen beschikbaar.

Niet veel verder, aan het begin van de Pastorijstraat, hebben de Zusters van Berlaar bovendien ook een parking voor hun instellingen (scholen, woonzorgcentra) aangelegd. Ook dat zal de eventuele parkeerdruk mee ontlasten.

Bezwaar over heraanleg afgewezen

Tegen het oorspronkelijke ontwerp voor de heraanleg werd bezwaar ingediend. De onzekerheid over de centrumparkings en de omschakeling naar kortparkeren zorgden daar voor twijfel over voldoende parkeerplaatsen. Als lokaal bestuur beseffen we het belang en de nood aan een goede bereikbaarheid. We hebben daarom de afgelopen jaren inspanningen geleverd om die twijfel weg te nemen. Van de 125 parkeerplaatsen op de huidige Markt blijven er na de heraanleg 74 over voor kortparkeren. Die vullen we aan met een centrumparking voor 94 plaatsen achter het gemeentehuis en een bijkomende parking van 40 plaatsen op de voormalige Steylaertssite. We gaan daardoor van 125 naar 208 parkeerplaatsen op wandelafstand van de Markt.

De deputatie van de provincie wist die inspanningen te waarderen en heeft het bezwaar tegen de heraanleg daarom afgewezen. Er werd vervolgens ook een vergunning voor die heraanleg verleend.

We starten nu de zoektocht naar een aannemer om de heraanleg verder voor te bereiden. Die hopen we tegen maart 2024 te vinden.

Meer weten over de plannen voor de heraanleg?

Gepubliceerd op 26/10/2023