Berlaar, Gastvrije Gemeente

Gastvrije gemeente

Stem op één van de initiatieven van Berlaar!


Onlangs dienden wij drie initiatieven in als gastvrije gemeente in de campagne Gastvrije Gemeente van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Met deze campagne gaat Vluchtelingenwerk op zoek naar gastvrije initiatieven voor asielzoekers en vluchtelingen in Vlaanderen en Brussel. 


Huiswerkbegeleiding voor anderstalige kinderen en jongeren (http://www.gastvrijegemeente.be/initiatieven/huiswerkbegeleiding-voor-anderstalige-kinderen-en-jongeren)
In de loop van 2016 ontving het OCMW Berlaar steeds meer vragen naar huiswerkbegeleiding bij anderstaligen. We startten onze zoektocht. Al snel konden we rekenen op de inzet van enkele Berlaarse vrijwilligers.
Elke ouder helpt wel eens bij het huiswerk van zijn zoon of dochter. Bij anderstalige nieuwkomers is dat niet anders. Alleen vormt het soms een probleem, omdat de ouder door taalproblemen de leerstof zelf niet begrijpt. De ouders kunnen hun kind dan niet helpen terwijl hij of zij de hulp juist wel kan gebruiken. Extra ondersteuning thuis is zeker welkom! In samenspraak met de vrijwilliger wordt bekeken hoe vaak de huiswerkbegeleiding kan doorgaan.


Buddy-werking voor asielzoekers (http://www.gastvrijegemeente.be/initiatieven/buddy-werking-voor-asielzoekers)
Kort na het begin van de asielcrisis in 2015 startte het OCMW Berlaar haar zoektocht naar vrijwilligers. Er werd een buddy-werking opgestart waarbij vrijwilligers, inwoners van Berlaar, in contact komen met een alleenstaande asielzoeker of een gezin asielzoekers. Samen ontdekken ze de gemeente, oefenen ze de Nederlandse taal en breiden ze hun sociaal netwerk uit. Niet alleen de asielzoekers maar ook de Berlaarnaars leren dingen bij over allerhande onderwerpen door hun ervaringen te delen.


Praatcafé Berlaar (http://www.gastvrijegemeente.be/initiatieven/praatcafe-berlaar)
Sinds oktober 2016 kan je als anderstalige Nederlands komen oefenen in ons Praatcafé. Het initiatief werd opgestart door de enthousiaste vrijwilligers van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS).
In het Praatcafé kunnen anderstaligen praten met Nederlandstalige vrijwilligers over het dagdagelijkse leven in Berlaar en België. Dit initiatief biedt extra ondersteuning aan de anderstaligen om naast hun lessen Nederlands op een informele en speelse manier Nederlands te oefenen.
Wil je graag eens een kijkje komen nemen of wil je je kandidaat stellen als vrijwilliger? Iedereen is welkom. Het praatcafé vindt elke derde zaterdag van de maand plaats tussen 10 en 12 uur in de bibliotheek van Berlaar (Dorpsstraat 84).


Stem voor één van onze initiatieven via de link bij het project en vergeet je stem niet te bevestigen met de mail die je krijgt!


Naast zeven juryprijzen is er ook een publieksprijs te winnen. Om die te winnen hebben wij jouw stem voor nodig! Het initiatief met de meeste stemmen wint een Gastvrije Award én 1000 euro.


Probeer ook zoveel mogelijk vrienden, familieleden, collega's... te overtuigen om op ons te stemmen en help ons naar de overwinning!


Bedankt!

Gepubliceerd op 07/03/2017