Aparte inzameling GFT: uitstel voor IVAREM-gemeenten tot 2026

In de Vlaamse regering werd afgelopen zomer het Lokaal Materialenplan van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) goedgekeurd. Daarin werd onder meer beslist dat vanaf 1 januari 2024 het huishoudelijk biologisch afval in heel Vlaanderen apart moet ingezameld worden. Bewoners moeten hun groente-, fruit- en tuinafval (GFT) gescheiden kunnen aanbieden of zelf verwerken. Door het organisch materiaal uit het restafval te halen, kan het duurzamer verwerkt worden en wil Vlaanderen meewerken aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie. Intercommunale IVAREM, die de afvalverwerking ook in Berlaar organiseert, heeft van OVAM uitstel gekregen tot 1 januari 2026 om in haar werkingsgebied, en dus ook in Berlaar, gft apart in te zamelen. 

In 1992 werd Vlaanderen opgedeeld in GFT-regio's en groenregio's. In het werkingsgebied van IVAREM werd er gekozen voor een groenregio, waar ze de voorkeur gaven aan het recycleren van de droge fractie en het composteren van groente-, fruit- en tuinafval.

In totaal moeten er nu 120 000 gezinnen verdeeld over de 10 partnergemeenten van IVAREM een GFT-container krijgen. Om daarvoor te zorgen, heeft de intercommunale een uitgebreid plan van aanpak opgesteld. Net als bij de containers voor papier en karton zullen alle gezinnen geïnformeerd en bevraagd worden over hun deelname. Ten laatste tegen 1 januari 2026 moeten dan alle containers bezorgd zijn.

Van zodra de inzamelmethode, de inzamelfrequentie en de tarieven vastliggen, wordt de uitrol van het project opgestart. Voor de Berlaarse regio gebeurt dit in het voorjaar van 2025.

Lees meer

Intussen kunnen bewoners van Berlaar wel nog steeds zelf GFT verwerken door te composteren. Dat blijft een duurzame oplossing en zal er ook voor zorgen dat het aantal kilo's van je in te zamelen GFT daalt. 
Gepubliceerd op 10/01/2024