Fietsstraten

In een fietsstraat komen fietsers op de eerste plaats. De straat wordt zo ingericht dat de fietser er de ‘hoofdgebruiker’ is. Dat wil zeggen dat auto’s de fietsers niet mogen inhalen en de snelheid nooit hoger mag liggen dan 30 km/uur. Fietsers mogen de volledige breedte van de rijbaan gebruiken bij éénrichtingsverkeer in hun rijrichting. Wanneer verkeer in beide richtingen is toegelaten, mag de fietser de helft van de rijbaan gebruiken.

Voordelen

In een fietsstraat is de fietser beter zichtbaar in het straatbeeld. Je wordt niet verdrongen door auto’s die willen inhalen, waardoor het over het algemeen veiliger fietsen is. Bovendien wordt op die manier de continuïteit van een fietsroute verzekerd op een plek waar geen fietspad is.

Wat wijzigt er niet?

De verkeersregels blijven vanzelfsprekend van toepassing. Ook in een fietsstraat mag er niet op het voetpad gefietst worden en blijft voorrang van rechts geldig. Hoffelijkheid is tweerichtingsverkeer: van de automobilist naar de fietser, maar ook omgekeerd. Toon als fietser dus ook respect voor de andere weggebruikers.

Wil je de wegcode rond verkeer in de fietsstraten nalezen? Neem dan een kijkje op www.wegcode.be.

#BerlaarFietst

Op 16 september 2016 werd in de Heistsebaan (Heikant) de allereerste fietsstraat van Berlaar ingericht. Ondertussen zijn al extra fietsstraten ingevoerd en staan er een aantal op de planning.

Fietsstraten in Berlaar

  • Heistsebaan
  • Constant Verhulststraat
  • De Beerslaan
  • Lozenhoek