Fiets- en wandelpaden in onze gemeente en omstreken

WANDELEN

                             

De wandelbox Rivierenland vormt het sluitstuk van de wandelprojecten in Rivierenland. Vanaf nu kan je met behulp van het wandelnetwerk en de wandelgebieden vlot doorheen heel deze fantastische regio wandelen. Van Niel tot Nijlen, van Willebroek tot Heist-op-den-Berg; Langsheen de oevers en valleien van Nete, Dijle, Zenne en Rupel; Door het steenbakkerijverleden van Boom, Rumst en Terhaegen via historische steden als Mechelen en Lier, over drassige natuurgebieden, oerbossen en charmante plekjes. En hoe goed je de streek ook denkt te kennen, wedden dat er toch nog plekjes zijn waar je voor de eerste keer zal komen.

Kostprijs: 25 euro

                                                          

Wandelnetwerk Kempense Netevallei is het twaalfde en laatste wandelnetwerk in de provincie Antwerpen. De wandelaar kan nu stappen langs 340 km zorgvuldig uitgekozen wandelpaden in Lier, Berlaar, Nijlen, Heist-op-den-Berg, Herenthout en Hulshout. Met elkaar verbonden via knooppunten en bewegwijzerd met rechthoekige, rood-witte bordjes met nummers.
Dit wandelnetwerk heeft een hoog Pallietergehalte: malse weide, bloemrijke beemden, eeuwenoude hoeven, stemmige kerkweggetjes en karaktervolle herbergen. Het gedroomde decor voor een deugddoende wandeling.

Wandelaars kunnen op
www.routedokter.be volgen waar de bordjes geplaatst zijn. De wandelkaart met inspiratieboekje is te koop voor 8 euro bij de gemeentelijke toeristische dienst (Markt 3). Meer info over dit en de andere 11 wandelnetwerken in de provincie Antwerpen is te vinden op www.antwerpsekempen.be en www.scheldeland.be.

Kostprijs: 8 euro

                                                

Gestelpad

Gestel blijft nog steeds één van de mooiste dorpskernen van Vlaanderen. Fiets of wandel langs de Lambertusplaats of de Nete en maak kennis met onze mooie groene, bosrijke natuurgebieden.

                                                 

Ontdek de mooiste dorpen van toen!

Wandelen in een rustige, landelijke omgeving. Klinkt heerlijk, maar waar vind je nog van die rustieke dorpjes? Bij de dienst Toerisme kan je een uitgebreide wandelbox vinden met veertig wandelingen in Vlaamse dorpen en gehuchten, die nog het karakter en het uitzicht van de 'tijd van toen' bewaarden.

De box bevat onder meer een mooie wandeling van 9 km langs de kastelen van Gestel. Elke wandeling bestaat uit een routebeschrijving, een handige kaart, boeiende info over het dorp in kwestie en tips voor tussenstops onderweg.

Meer info kan je verkrijgen bij de dienst Toerisme, Markt 3 in Berlaar (03 410 19 07 of toerisme@berlaar.be). De prijs bedraagt 24,95 euro.

 

‘Landschapsbelevenissen’ neemt je mee op de fiets doorheen de geschiedenis van het landschap. Via stopplaatsen met tekst en uitleg maak je kennis met bezienswaardigheden die verhalen over vroeger en nu vertellen.

Je doorkruist de vallei van de Grote Nete en de vallei van de Gestelbeek en leert bi over de natuur en het landschap. Je gaat terug naar de tijd van Graaf de Ferraris (omstreeks 1777) en Vandermaelen (omstreeks 1854) en ontdekt waarom je nu nog bepaalde bossen, weiden, heide, hoeves, hoven en kastelen ziet. Je flitst 10 à 20 miljoen jaar terug en komt te weten waarom de Beerzelberg nu het dak van de provincie Antwerpen is.

Je maakt tot slot kennis met de verschillende landbouwteelten en hun relatie met de natuur en het landschap. Dankzij de verschillende hoevewinkels langsheen de landschapsbelevenissenroute kan je genieten van het lekkers dat deze streek te bieden heeft.

Een stopplaats is een plek waar je kan halt houden om over de geschiedenis en de wetenswaardigheden te lezen, en het landschap in je op te nemen. Enkel als er duidelijk bij vermeld staat dat je er hoeveproducten kan kopen of vrij mag rondwandelen is dit ook toegelaten.

Ben je benieuwd? Stap dan op je fiets met dit boekje in de hand en beleef het landschap!

                                                     

Fietsknooppuntennetwerk Antwerpse Kempen
Eind 2013 gaf Toerisme Provincie Antwerpen het fietsknooppuntennetwerk in de Antwerpse Kempen een grondige controlebeurt. 40 extra knooppunten, 140 kilometer nieuwe fietstrajecten en vlotte verbindingen met o.a. stadscentra maken het netwerk fijnmaziger, comfortabeler en veiliger.
De nieuwe fietskaart Antwerpse Kempen geeft een up-to-date overzicht van ruim 2.000 kilometer fietsroutes. De twintig inrijpunten op de kaart vormen prima vertrekplaatsen. Ook de langeafstandsroutes en doorsteken via de fiets-o-strades staan erop aangeduid. Toerisme Provincie Antwerpen koos voor één handige recto verso kaart. Ze is scheurvrij en waterbestendig. Bij elke kaart zit bovendien een fijn extraatje: één maand gratis VAB-fietsbijstand voor het hele gezin.

De fietskaart Antwerpse Kempen kost 9,95 euro. Ze is te koop bij de toeristische infokantoren in de Antwerpse Kempen.In Berlaar: dienst toerisme, Markt 3, 2590 Berlaar, 03 410 19 07, toerisme@berlaar.be
Online bestellen kan je op www.antwerpsekempen.be.

                                        

Picknicken met een Kempens Karakter

Wie een fiets- of wandeltocht in onze gezellige gemeente wil combineren met een heerlijke picknick kan zich voortaan laten inspireren door een nieuwe brochure van Kempens Karakter. In de brochure ontdek je niet alleen een aantal leuke ideetjes, een overzichtskaart biedt ook een selectie van enkele unieke plekjes. Berlaar is een landelijke, rustige gemeente met ook heel wat natuur. Onze gemeente telt daardoor verschillende pareltjes waar je ten volle van de rust en de stilte kan genieten. Ideaal om er een keertje te gaan picknicken. Met deze gloednieuwe brochure wil Kempens Karakter de meest unieke plekjes van een twaalftal gemeenten in de kijker plaatsen. Krijg je al zin om zelf je picknickmand uit de kast te halen? Laat je dan inspireren door deze picknickbrochure.

Volkscaféroute

De Vlaming en zijn stamcafé: een succesverhaal dat al jaren mee gaat, ook in de Kempen. Deze regio telt heel wat volkse cafés die een rijke geschiedenis hebben en ontelbare verhalen herbergen. Zo ook in de regio Berlaar, Nijlen, Herenthout, Hulshout en Heist-op-den-Berg. Vaak gaat het om zaken die van generatie op generatie worden overgedragen en de enige constante zijn in een voortdurend evoluerende omgeving. Zowel het authentieke interieur als de uitbater en de klanten geven de zaak kleur. Je kan er terecht voor een babbel over de dagdagelijkse dingen, gezelligheid of een blik op het verleden. Soms heb je gewoon geen boodschap aan de juiste muziek en een trendy interieur en neem je genoegen met een kruk of een stoel, een cafébezoek in zijn puurste vorm. De nieuwe volkscaféroute van Toerisme Provincie Antwerpen brengt je langs een aantal van deze cafétjes. Soms lijkt het alsof de tijd er bleef stilstaan en is het nostalgisch genieten, soms kom je terecht in een bruisende kroeg waar iedereen vrijuit zijn mening verkondigt in het gezelschap van een frisse pint! Waar blijf jij plakken?

Je kan de route aanschaffen in de deelnemende horecazaken en bij de dienst Vrije Tijd van de gemeente Berlaar. Voor de brochure betaal je 2 euro en je krijgt per horecazaak een korting van 0,50 euro op een drankje. Voor de eerste 500 deelnemers voorzien we bovendien een leuk gadget!

                                            

Kempens Karakter bundelt museale schatten

De schatten van de Kempen zijn niet alleen grote musea met prestigieuze kunstwerken. Vaak zijn het onbekende musea met bijzondere inhoud die het verdienen om in de verf gezet te worden. Van verschillende heemmusea, een ondergoedmuseum en een treinmuseum tot een heus diamantmuseum: onze regio heeft het allemaal. Kempens Karakter bundelde twintig bijzondere musea in een handige brochure met telkens een woordje uitleg. De brochure kan je gratis verkrijgen bij Kempens Karakter of bij de dienst Vrije Tijd van de gemeente Berlaar.

 

Erfgoedroutes Open Kerken

Open Kerken vzw heeft, met Europese steun, verschillende wandel- en fietsroutes ontwikkeld met als thema 'Religieus erfgoed in Oost-Vlaanderen, Limburg, Luik, Henegouwen en Namen. Je kan deze brochures vinden op de website van Open Kerken vzw.

 

Winterwandelen met Kempens Karakter

Net als vorig jaar lanceert Kempens Karakter in samenwerking met verschillende gemeenten een unieke reeks winterwandelingen. In de maanden november, december, januari en februari kan je bijna elke week in één van de gemeenten (Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar) een wandeling meepikken.

De reeks start op 11 november in Heist-op-den-Berg met een Proevertjestocht. Een Netewandeling op 28 februari 2016 sluit de reeks af. Deelnemen kost telkens 2 euro. Tijdens elke wandeling worden de deelnemers verrast met een proevertje. Aan de wandelreeks is bovendien een leuke wedstrijd verbonden. Deelnemers die aan vijf wandelingen deelnemen, maken kans op één van de twaalf manden met streekproducten zoals Berlaarse chocolaatjes, diamantkoekjes uit Grobbendonk, Heistse wijn, Belgische saffraan (met receptjes) uit Morkhoven, Herentalse Boompkes, Herenthoutse Peerkes, Den Hopperd uit Hulshout, Lierse Vlaaikens, Tripel Dynter uit Lille, Nijlense Schijfkes, Olense Boerkes, Putse Ridder en Florrekes uit Vorselaar. De winterwandelingen werden gebundeld in een handige brochure. Voor actuele informatie kunnen geïnteresseerden altijd terecht bij de toeristische diensten van de betreffende gemeenten.

Je kan de brochure gratis afhalen bij de toeristische dienst van Berlaar.

Markt 3
2590
Berlaar
03 410 19 00
Gesloten
09:00 - 12:15
Alles weergeven