Veilig terug naar school

In september gaat het nieuwe schooljaar van start. De kinderen trekken dan elke dag weer naar de school en aan de schoolpoorten zorgt dat opnieuw voor heel wat verkeer. Om alle leerlingen veilig van en naar school te laten stappen en trappen, houdt de lokale politie Berlaar-Nijlen een oogje in het zeil.

Ouders: veiligheid begint bij jullie

Bij de start van het schooljaar wil de lokale politie ouders attent maken op het belang van verkeersveilig gedrag in schoolomgevingen. Door het haastige gedrag van vele ouders ontstaan er vaak zeer gevaarlijke situaties bij het begin en op het einde van de schooldag. Op die manier geven ze ook een slecht voorbeeld aan de kinderen. Respecteer daarom de verkeersregels in de schoolomgeving en creëer meer verkeersveiligheid voor elk kind. We sommen de belangrijkste regels nog even op:

-      Correct parkeren in de schoolomgeving. Parkeren op het voet- of fietspad, in bochten of tegen de rijrichting in, is niet toegestaan.

-      Leef de bevelen van bevoegde personen, zoals een agent of een gemachtigd opzichter, na. Deze mensen zetten zich in om jongeren en hun ouders veilig te laten oversteken, en verdienen daarom ons respect.

-      Leef de verkeersregels aan de overwegen na. Iedereen weet dat het belsignaal negeren of een overweg oversteken bij een gesloten slagboom levensgevaarlijk is. Toch stellen we vast dat mensen dit in al hun haast toch nog doen. Soms zelfs met kinderen bij. Dat onverantwoord gedrag kan niet getolereerd worden.

-      Respecteer de maximaal toegelaten snelheid. Niet alleen in de schoolomgeving, waar de zone 30 geldt, maar ook op de weg van en naar de school.

-      Fietsen zoals het hoort. Je moet over de nodige fietsverlichting beschikken, voor jezelf en je kinderen. Tegen de richting rijden op het fietspad is niet toegelaten. Moedig je kinderen aan om een helm en fluo te dragen. Je kan zelf het goede voorbeeld geven.

-      Gebruik het zebrapad wanneer je oversteekt en kijk goed uit.

-      Gedraag je respectvol t.o.v. andere weggebruikers.

-      In een fietsstraat (zoals de Heistsebaan) zijn fietsers de belangrijkste weggebruikers. Wagens mogen de fietsers niet inhalen en moeten zich houden aan de maximumsnelheid (30 kilometer per uur).

Ouders die de regels niet naleven riskeren een boete. We willen je bovendien aanmoedigen om vooraf met je kinderen hun nieuwe schoolroute te verkennen. Zo zijn ze zich vanaf 1 september bewust van de gevaarlijke plaatsen en kan je met hen duidelijke afspraken maken.

 

Kinderen: tips om veilig het schooljaar in te gaan

Ook voor de kinderen heeft de lokale politie Berlaar-Nijlen nog enkele tips klaar:

  • Maak je fiets schoolklaar! Werken de remmen? Zijn de banden in goede staat? Staat het zadel op de juiste hoogte? Zijn de reflectoren proper en werken de lichten? Als er een probleem is, kan je nog tijdig herstellingen (laten) doen.
  • Communiceer met de andere weggebruikers. Steek je arm uit als je wil afslaan, zoek oogcontact met de bestuurders om er zeker van te zijn dat ze je gezien hebben.
  • Kijk goed uit! Let extra op als voertuigen manoeuvres uitvoeren.
  • Laat je zien. Je kunt een fluohesje dragen of fel gekleurde kledij. Wanneer de avond valt, moet je je verlichting aanzetten. Dankzij je fietsreflectoren en reflecterende elementen (op het hesje, je jas, rugzak ...) kunnen bestuurders je van ver opmerken in het licht van hun koplampen.
  • Pas op voor onverwachte hindernissen. Een portier dat plots opengaat, een auto die uit een garage of parking komt gereden ... Je rijdt best op 1 meter afstand van de kant van de rijbaan of van geparkeerde wagens. Blijf aandachtig, zodat je hindernissen tijdig kan ontwijken.
  • Vertraag en stop indien nodig aan kruispunten en rotondes. Zo kan je zien of de weg vrij is vooraleer je verder rijdt.
  • Zorg dat je je evenwicht niet verliest! Om goed in evenwicht te blijven, plaats je jouw bagage best op de bagagedrager of in een rugzak, hou ze zeker niet aan de hand! Zorg dat je boekentas veilig op je bagagedrager staat zodat hij er onderweg niet kan afvallen. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen!
  • Laat je niet afleiden! Koptelefoons leiden je af. Het gebruik van de GSM in de hand op de fiets is, net zoals voor alle bestuurders, verboden en strafbaar.
  • Draag een fietshelm. Een helm beschermt je hersenen en vermindert bij een val het gevaar voor hersenbeschadiging en verwondingen aan het hoofd.

 

Autobestuurders: pas jullie rijstijl en snelheid aan!

Tot slot wil de politie autobestuurders vragen om hun rijstijl en snelheid aan te passen nu er meer kinderen en jongeren op de weg zijn. Sommige kinderen en jongeren zijn bij het begin van het schooljaar nog onwennig op hun fiets en zijn bepaalde verkeersregels vergeten. Hou als bestuurder dus rekening met het onvoorspelbare gedrag van een aantal kinderen.