Nieuws - meest bekeken

ACTIE VAN 2023 IS AFGELOPEN

Eind 2019 werd de campagne 'Bloeiend Berlaar' in het leven geroepen om onze gemeente groen en landelijk te houden. Want de voordelen van groen zijn bij ieder van ons gekend: we zijn gezonder en voelen ons gelukkiger en minder gestresseerd.

De vos is terug van weggeweest. Ook in onze gemeente werd hij al meermaals gesignaleerd. Komt hij regelmatig ongewenst op bezoek bij je kippen? Dan kan je enkele basistips toepassen die hem daartoe verhinderen.

De vos is een prachtig, mysterieus roofdier. Met zijn dikke pluimstaart en zijn vossenstreken speelt hij de hoofdrol in heel wat verhalen en legendes. De laatste jaren doet de vos het steeds beter in Vlaanderen: hij heeft zich aangepast aan het samenleven met de mens. Vossen leven zelfs in het hartje van steden als Brussel en Mechelen.

Steeds meer oppervlakte wordt verhard. De ruimte wordt dan ingenomen door gebouwen, wegen en parkeerterreinen, maar ook tuinen en voortuinen kleuren steeds vaker grijs door één of meerdere verhardingen. Het lokaal bestuur wil de inwoners daarom oproepen om (voor)tuinen te vergroenen.

ACTIE VAN 2023 IS AFGELOPEN

Ieder jaar organiseert het lokaal bestuur samen met de milieuraad de actie Behaag het Landschap, een campagne om inheemse hagen en heggen te promoten. 

Jouw tuin, groot of klein, kan een verschil maken voor natuur en klimaat door een boom, haag of klimplant te planten. Samen zorgen we zo voor meer groen en dat is goed voor mens en dier. Maak van je tuin een fijne plek voor vogels, bijen en vlinders. En geniet zelf ook van de bloesems, het fruit en de schaduw.

De papieren ophaalkalender valt ieder jaar gratis in jouw brievenbus. De kalender voor 2023 is intussen helemaal klaar en komt jouw richting uit! Je mag 'm ten laatste de voorlaatste week van december in je brievenbus ontvangen.

Heb je geen exemplaar ontvangen?

Het lokaal bestuur van Berlaar wil ook de komende jaren het landelijke en groene karakter van de gemeente blijven bewaren. De campagne ‘Bloeiend Berlaar’ moet daarom deze bestuursperiode voor 11 500 nieuwe bomen zorgen, één voor elke Berlaarnaar. Met 1280 extra boompjes op een domein aan de Gestelbeek werd alvast de eerste stap richting die ambitie gezet.

Wist je dat een boom in onze streken op één seizoen gemiddeld 2,6 kg CO2 uit de lucht haalt? En dat één enkele boom een gelijkaardig koelingseffect als de airco van twee doorsnee huishoudens heeft?

Bomen zijn fantastische wezens. Ze verbeteren de luchtkwaliteit (halen fijn stof uit de lucht), beschermen ons tegen de gevolgen van klimaatopwarming (droogte, hitte en overstromingen), zijn goed voor de biodiversiteit…. Daarnaast produceren ze lekker en vers fruit en voedzame noten. Bomen zijn goed voor onze gezondheid en bevorderen ons geluksgevoel.

Honden bieden hun baasjes veel plezier, vriendschap, bescherming en gezelligheid. Bovendien zijn het vaak ook goede wandelkameraden. Maar voor wat hoort wat. Je trouwe viervoeter vraagt namelijk wel aandacht, gepaste voeding, zorg, beweging én een leiband. Want hoewel het verleidelijk lijkt om je hond vrij te laten loslopen in bossen en natuurgebieden, kunnen honden op die manier, zeker tijdens het broedseizoen, het leven in die gebieden fel verstoren.

Op diverse locaties in onze gemeente werden er op 6 en 7 november maar liefst 25 000 bloembollen de grond in gewerkt. Onder andere op het Marktplein in het centrum, in de Schooldreef in Berlaar-Heikant en aan de Lambertusplaats in Gestel werden machinaal bloembollen geplant.

De gemeente Berlaar zet zich al jarenlang in om het aantal zwerfkatjes in de gemeente te beperken door middel van het zwerfkattenproject, waarbij de nadruk gelegd wordt op sterilisatie/castratie. Dit project wordt gedragen door vrijwilligers (kattenvangers) en gebeurt in samenwerking met twee dierenartsen van Berlaar. 

 

Hoe werkt het?