Nieuws - meest bediscussieerd

De provincie Antwerpen ontwerpt de fietsostrade F104 Lier-Aarschot. Die zal
26 km lang worden en Lier, Berlaar, Heist-op-den-Berg, Begijnendijk en Aarschot met elkaar verbinden. De fietsroute loopt langs of parallel met het spoor en doorkruist dorpscentra, stationspleinen, velden en bossen. Dagdagelijkse verplaatsingen met de fiets worden veiliger en comfortabeler.

Het lokaal bestuur start een project rond deelmobiliteit. Binnenkort worden er wagens ter beschikking gesteld, die de Berlaarse inwoners vervolgens kunnen reserveren en huren.

Berlaar sloot een overeenkomst af met autodeelplatform ‘Share4Mobility’. Via dat platform wordt het mogelijk om deelwagens in onze gemeente ter beschikking te stellen.

Vanaf 6 januari 2024 rolt De Lijn Hoppin, de nieuwe mobiliteitsvisie van de Vlaamse overheid, uit. Die visie moet het makkelijker maken om verschillende vervoermiddelen te combineren. In Berlaar betekent dat dat de busverbinding 297 Heist-op-den-Berg – Lier vervangen wordt door lijn 58 die voortaan ook door Koningshooikt rijdt en stopplaatsen kent aan de stations van Berlaar en Heist-op-den-Berg. Lijn 511 Mechelen – Herentals zal dan weer niet langer via Herenthout rijden.

Om de veiligheid van de oversteekplaats aan Berlaar-Station nog meer te verbeteren, pakken Berlaar en Stradus Infra deze week uit met een Vlaamse primeur. In het zebrapad ter hoogte van de fietsenstalling op het Stationsplein werden namelijk enkele bijzondere betonklinkers met een verhoogde reflectie geïntegreerd.

Het lokaal bestuur van Berlaar zal in samenwerking met lokale politiezone Berlaar-Nijlen in het voorjaar van 2024 vier nieuwe trajectcontroles uitrollen. Op de Liersesteenweg wordt in 2023 al een trajectcontrole voorzien, vanaf 2024 komen er ook ANPR-camera’s in de Stationsstraat, de Itegembaan, de Melkouwensteenweg en de Smidstraat.

Heb je een van deze voertuigen? Vergeet dan niet de inschrijving ervan in orde te brengen!

Sinds 31 maart 2014 moeten nieuwe bromfietsen en lichte vierwielers worden ingeschreven. Deze verplichting geldt nu ook voor alle bromfietsen die reeds voor deze datum in het verkeer circuleerden.

Bezit je een van deze voertuigen en rijd je er al van voor 31/3/2014 mee? Dan moet je dit voertuig inschrijven en een nummerplaat aanvragen vóór 11/12/2017.


Wat moet je doen?

1)      Verzamel de nodige documenten en informatie.

Om blinden of slechtzienden bij te staan bij het oversteken van de Aarschotsebaan, stelde één van onze inwoners voor om een rateltikker te plaatsen. Het gemeentebestuur nam hiervoor contact op met het Agentschap Wegen & Verkeer die de rateltikker onlangs installeerden aan de verkeerslichten ter hoogte van het kruispunt van de Sint-Rumoldusstraat.

Bij de start van het nieuwe schooljaar worden er twee nieuwe fietsstraten ingericht. In sommige straten is er namelijk onvoldoende plaats om een fietspad aan te leggen, fietsstraten vormen dan een goed alternatief. Motorvoertuigen zijn er nog toegelaten, maar de fietser is de belangrijkste weggebruiker.

Waar?

Berlaar heeft al één officiële fietsstraat, namelijk de Heistsebaan in Berlaar-Heikant. Bij het begin van het nieuwe schooljaar komen er twee nieuwe fietsstraten bij: de De Beerslaan en de Lozenhoek.

Twee zebrapaden in onze gemeente kregen dit jaar al aanvullende ledverlichting, meer bepaald het zebrapad in de Kapellebaan en in de Dorpsstraat. Het gaat om lampjes die automatisch beginnen knipperen als het donker wordt. In een volgende fase krijgen vier bijkomende locaties dezelfde ledverlichting.

Wanneer je in Berlaar werken wil uitvoeren (als aannemer of particulier), moet je voor de inname van het openbaar domein een signalisatievergunning (bijvoorbeeld een parkeerverbod) aanvragen.