Nieuws - meest recent

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 doen we opnieuw mee met het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Daarbij breken steden en gemeenten zoveel mogelijk tegels uit en vullen de vrijgekomen ruimte met groen. Meer bloemen, bomen en geveltuinen maken Vlaanderen meer klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier!

Wens je dat de tuinen in jouw buurt zich transformeren tot een heus lappendeken-voedselbos, zet dan een eerste stap en vraag jouw starterspakket aan voor de campagne ‘Van fruithofke tot voedselbos’, een initiatief van de Nationale Boomgaardenstichting vzw (NBS) met ondersteuning van de Nationale Loterij.

Start jouw reis naar een groenere toekomst bij vzw Klimaatwerf, je persoonlijke gids op het pad naar duurzaamheid. Hun droom? Iedereen laten genieten van een duurzame woning én hernieuwbare energie.

Het lokaal bestuur van Berlaar besloot samen met Fluvius en gemeenten Heist-op-den-Berg, Hulshout en Putte om vanaf 9 januari 2023 de openbare straatverlichting te doven tussen 23 en 5 uur. Op vrijdag- en zaterdagnacht blijft de verlichting wel branden, net als op de gewestwegen.

Het nuttige aan het aangename koppelen, dat kan voortaan ook in Berlaar met de WePlog-app. Op een aantal plekken kom je namelijk regelmatig zwerfvuil tegen, maar samen houden we onze leefomgeving proper. Via WePlog weet je meteen waar er recent een ijverige inwoner aan de slag gegaan is en waar nog niet.

Om het zwerfvuil in Berlaar aan te pakken, stelde het lokaal bestuur enkele handhavers aan die overtreders kunnen beboeten en sensibiliseren. Maar vaak kan je de vervuiler niet op heterdaad betrappen.

We ondervinden allemaal hoe de klimaatverandering ons leven en de onmiddellijke omgeving beïnvloedt. Zorgt intense regen voor wateroverlast op jouw perceel? Zagen jouw gras en groenten in de moestuin er afgelopen zomer verdord uit? Daar kan je wat aan veranderen.

ACTIE VAN 2023 IS AFGELOPEN

Eind 2019 werd de campagne 'Bloeiend Berlaar' in het leven geroepen om onze gemeente groen en landelijk te houden. Want de voordelen van groen zijn bij ieder van ons gekend: we zijn gezonder en voelen ons gelukkiger en minder gestresseerd.

Viervoeters en hun baasjes kunnen voor een verkwikkend loopje voortaan terecht in de nieuwe hondenlosloopweide in Ebroek. De losloopzone, die je kan vinden tussen Merelstraat, Valkenhof en Ebroek, is sinds juni open.

Het lokaal bestuur van Berlaar investeerde de afgelopen maanden in de opbouw van een park en hondenlosloopzone in Ebroek. De hondenweide is onder meer voorzien van een omheining, een poort en een infobord. In de omgeving vind je verder zitbanken, een wandelpad, een heldenbos, waterpoelen en prachtige natuur.

Berlaar ondertekende in april 2019 het Burgemeesterconvenant 2030. Daarmee geeft het lokaal bestuur aan zich te engageren om stappen te zetten naar een klimaatneutrale gemeente en een bijdrage wil leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Het lokaal bestuur lanceerde in samenwerking met IGEMO de klimaatwebsite berlaar2030.be. Op deze website kunnen inwoners zelf melden hoe ze helpen om onder andere de CO2-uitstoot in onze gemeente te verminderen.